Hoe een radiator ontluchten?

Waarom en hoe uw radiatoren ontluchten?

Bij koud weer is het essentieel om goed werkende radiatoren te hebben om uw huis warm en comfortabel te houden.

Als u echter merkt dat sommige radiatoren niet gelijkmatig verwarmen of niet voldoende warmte afgeven , is het wellicht tijd om uw radiatoren te ontluchten.

Het ontluchten van radiatoren is een eenvoudige maar belangrijke taak om het verwarmingssysteem van uw huis soepel te laten werken.

Gepubliceerd op 20 okt 2023

Leestijd: 7 minuten

Wat is een radiatorontluchting en waarom is dit nodig?

Het ontluchten van een radiator houdt in dat de lucht die in het verwarmingscircuit zit, wordt verwijderd.

Wanneer zich lucht ophoopt in de radiator, kan deze de circulatie van warm water blokkeren, waardoor het verwarmingsvermogen afneemt. Dit kan resulteren in lauwe of koude radiatoren.

Regelmatig ontluchten van radiatoren helpt daarom hun prestaties te optimaliseren.

Het gereedschap dat nodig is om een radiator te ontluchten

Om een radiator te ontluchten heb je een paar eenvoudige hulpmiddelen nodig:

 • Een platte schroevendraaier of een speciale sleutel voor radiatoren uitgerust met ontluchtingsschroeven.
 • Een kom of dweil om het water op te vangen dat naar buiten stroomt als de radiator leegloopt.

Hier volgen de stappen die u moet volgen om een radiator te ontluchten:

 1. Begin met het uitschakelen van uw centrale verwarming om het risico op brandwonden te voorkomen.
 2. Zoek de afsluiter op uw radiator. Dit is meestal een kleine klep die onderaan de radiator wordt geplaatst.
 3. Plaats de kom of dweil onder de aftapkraan om het water op te vangen.
 4. Gebruik de platte schroevendraaier of sleutel om de ontluchtingsklep te openen. U hoort een sissend geluid als er lucht uit de radiator komt.
 5. Laat het water een paar seconden stromen totdat alle lucht is verdreven. U kunt dit controleren door te wachten tot er water uit de ontluchtingsklep komt.
 6. Sluit de ontluchtingsklep zodra alle lucht is ontsnapt.
 7. Herhaal het proces voor alle radiatoren in uw cv-installatie.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u uw radiatoren ontluchten en de verwarming in uw huis optimaliseren . Vergeet niet om uw radiatoren regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze goed werken en ontlucht ze indien nodig.

Handmatige zuiveringsmethoden

Stappen om een radiator handmatig te ontluchten:

Het ontluchten van een radiator is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert en de warmte efficiënt uitstraalt.

Hier volgen de stappen die u moet volgen om uw radiator handmatig te ontluchten:

 1. Zorg ervoor dat uw verwarmingssysteem is uitgeschakeld en afgekoeld voordat u begint. Dit voorkomt mogelijke brandwonden bij het hanteren van de radiatoren.
 2. Zoek de ontluchtingsklep op uw radiator. Het bevindt zich meestal aan de zijkant of bovenkant van de radiator. Als u de ontluchtingsklep niet kunt vinden, raadpleeg dan de handleiding van uw radiator of vraag professioneel advies.
 3. Plaats een emmer of container onder de ontluchtingsklep om al het water op te vangen dat tijdens het ontluchten naar buiten stroomt.
 4. Draai met behulp van een speciale ontluchtingssleutel of tang de ontluchtingsklep langzaam tegen de klok in. Doe het voorzichtig om waterlekken te voorkomen.
 5. U zult waarschijnlijk een sissend of stomend geluid horen als er lucht uit de radiator ontsnapt. Laat de lucht ontsnappen totdat er schoon water uit de klep begint te komen. Dit betekent dat alle lucht is gezuiverd.
 6. Sluit de ontluchtingsklep door deze met de klok mee te draaien.
 7. Veeg voorzichtig al het water rond de ontluchtingsklep weg om corrosie te voorkomen.

Tips voor efficiënt en probleemloos ontluchten:

 • Het wordt aanbevolen om uw radiatoren minstens één keer per jaar te ontluchten om de verwarmingsefficiëntie te behouden.
 • Als u meertrapsradiatoren heeft, begin dan met het ontluchten van de radiatoren op de begane grond voordat u naar de bovenste verdiepingen gaat.
 • Als er tijdens het ontluchten water uit de radiator blijft stromen, kan dit op een groter probleem duiden. In dit geval kunt u het beste een professional bellen om de radiator te inspecteren en repareren.
 • Door uw radiatoren regelmatig te ontluchten, verbetert u de efficiëntie van uw verwarmingssysteem, verlaagt u de energiekosten en verlengt u de levensduur van uw radiatoren.
 • Als u het niet prettig vindt om uw radiatoren handmatig te ontluchten, aarzel dan niet om een professional te bellen die dit veilig en efficiënt voor u kan doen.

Het handmatig ontluchten van uw radiatoren is een relatief eenvoudige taak die een groot verschil kan maken voor het thermische welzijn van uw huis.

Door deze stappen te volgen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat een verwarmingssysteem op zijn best blijft functioneren.

Automatische zuivering

Voordelen van automatische radiatorontluchting:

Automatische radiatorontluchting is een essentieel proces voor het onderhouden van een efficiënt verwarmingssysteem en het voorkomen van problemen die verband houden met luchtophoping in radiatoren.

Hier zijn enkele voordelen van automatische radiatorontluchting:

 1. Energiebesparing: Wanneer lucht zich ophoopt in radiatoren, veroorzaakt dit verstoppingen die de circulatie van warm water verhinderen. Door lucht te verwijderen zorgt de automatische afvoer ervoor dat het warme water vrij kan bewegen, waardoor het verwarmingssysteem efficiënter kan werken en dus minder energie verbruikt.
 2. Verbeterde warmte: Ophoping van lucht in radiatoren kan ook leiden tot een daling van de verwarmingsefficiëntie. Door de radiatoren automatisch te ontluchten, zorgt u ervoor dat het volledige verwarmingsoppervlak in direct contact staat met de warmwaterleidingen, waardoor de warmte die in de kamer wordt verspreid, wordt gemaximaliseerd.

Zo gebruikt u een automatische radiatoraftap:

Automatische radiatorontluchting is een snel en eenvoudig proces. Hier zijn de stappen die u moet volgen om een automatische radiatorafvoer te gebruiken:

 1. Zoek de ventilatieopening: Zoek eerst de automatische radiatorventilatie op uw unit. Deze kan aan de zijkant of bovenkant van de radiator worden geplaatst.
 2. Open de klep: Gebruik een speciale sleutel of schroevendraaier om de automatische ontluchtingsklep te openen. Draai hem tegen de klok in totdat u een fluitend geluid hoort.
 3. Wacht tot de lucht ontsnapt: Laat lucht uit de radiator ontsnappen totdat er water uit de automatische afvoer komt. Dit geeft aan dat alle lucht uit het systeem is verwijderd.
 4. Sluit de klep: Zodra het water begint te stromen, sluit u de automatische afvoerklep door deze met de klok mee te draaien.
 5. Druk controleren: Controleer de druk van het verwarmingssysteem met behulp van de manometer. Als de druk te laag is, moet u mogelijk water terug in het systeem plaatsen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u uw radiatoren automatisch ontluchten en het hele jaar door een efficiënt verwarmingssysteem behouden.

Tekenen dat de radiator moet bloeden:

Zo herkent u tekenen van lucht in uw radiator:

Wanneer u merkt dat uw radiator niet optimaal werkt, kan dit een teken zijn dat er lucht in zit en dat het tijd is om hem te ontluchten. Hier zijn enkele rode vlaggen waar u op moet letten:

 1. Ongelijkmatige warmte: Als sommige delen van de radiator heet zijn terwijl andere koud blijven, kan dit duiden op de aanwezigheid van lucht in het systeem. De warmwatercirculatie wordt belemmerd, wat warmteonevenwichtigheden kan veroorzaken.
 2. Ongebruikelijke geluiden: Gorgelende of sissende geluiden uit de radiator kunnen ook wijzen op de aanwezigheid van lucht binnenin. Opgesloten lucht kan verstoppingen veroorzaken en de goede werking van de radiator verstoren.
 3. Lage druk: Als de druk in uw verwarmingssysteem lager is dan normaal, kan dit komen door lucht in de radiator. Lage druk kan leiden tot inefficiëntie van de verwarming en problemen met de watercirculatie.

Waarom ontluchten belangrijk is voor het goed functioneren van de radiator:

Het regelmatig ontluchten van uw radiator is essentieel om de goede werking en optimale prestaties te behouden.

Dit is waarom :

 1. Verbeterde efficiëntie: Door opgesloten lucht te verwijderen, zorgt de spoeling ervoor dat warm water vrij door de radiator kan stromen. Dit verbetert de verwarmingsefficiëntie en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling door het hele huis.
 2. Energiebesparing: Een ontluchte radiator werkt efficiënter, wat betekent dat hij minder energie verbruikt om uw ruimte te verwarmen. Dit resulteert in een lagere energierekening en een duurzamer gebruik van uw verwarmingssysteem.
 3. Schadepreventie: Lucht die vastzit in de radiator kan ervoor zorgen dat het systeem oververhit raakt en interne componenten beschadigt. Door de radiator regelmatig te ontluchten verkleint u de kans op grote problemen en verlengt u de levensduur ervan.

Om uw radiateur te ontluchten heeft u een ontluchtingssleutel nodig, die doorgaans bij uw radiateur wordt geleverd.

Zoek eenvoudigweg de ontluchtingsklep op uw radiator, open de klep langzaam met behulp van de ontluchtingssleutel en laat de lucht ontsnappen totdat het water gestaag stroomt.

Conclusie

Het regelmatig ontluchten van een radiator is essentieel voor het behoud van een efficiënt verwarmingssysteem en het voorkomen van mogelijke problemen.

Door de tijd te nemen om uw radiatoren te ontluchten, kunt u ervoor zorgen dat ze goed werken en uw huis optimaal verwarmen.

Het kan ook de levensduur van uw verwarmingssysteem verlengen door de vorming van afzettingen en corrosie in radiatoren te verminderen.

Faqs

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen