Onderhoud waterontharder

Wat is een waterontharder en waarom is het belangrijk om deze te onderhouden?

Als eigenaar van een waterontharder weet u waarschijnlijk al hoe essentieel dit apparaat is voor het verkrijgen van kwaliteit en zacht water.

Veel huiseigenaren zien echter het belang van regelmatig onderhoud van hun waterontharder over het hoofd.

In dit artikel bespreken we wat een waterontharder is en waarom het cruciaal is om deze goed te onderhouden.

Gepubliceerd op 20 okt 2023

Leestijd: 9 minuten

Wat is een waterontharder en waarom is het belangrijk om deze te onderhouden?

Een waterontharder is een apparaat dat is ontworpen om mineralen zoals calcium en magnesium uit hard water te verwijderen , waardoor water zachter en prettiger in gebruik is.

Het gebruik van een waterontharder heeft veel voordelen, waaronder het beschermen van apparaten , het verminderen van kalkaanslag in de leidingen en een zachtere huid en haar.

Om uw waterontharder echter optimaal te laten presteren en u al deze voordelen te blijven bieden, moet u hem regelmatig onderhouden.

Het onderhoud van uw waterontharder omvat taken zoals het controleren van het zoutniveau, het reinigen van de pekeltank, het vervangen van filters en het controleren van de bedrijfsparameters.

Bovendien kan een jaarlijkse inspectie door een professional nodig zijn om een optimale werking van uw waterontharder te garanderen.

Foleo Pentair waterontharder afbeelding

Tekenen van falen van de waterontharder en de noodzaak van onderhoud

Er zijn verschillende signalen dat uw waterontharder onderhoud nodig heeft. Als u een van de volgende zaken opmerkt, is het waarschijnlijk tijd om stappen te ondernemen om dit te onderhouden:

 1. Hard water : Als u merkt dat uw water ondanks het gebruik van de waterontharder toch weer hard is geworden, kan dit wijzen op een storing van het apparaat. Het is belangrijk om het zoutniveau te controleren en een goede inspectie uit te voeren.
 2. Verminderde of inconsistente waterstroom : Als uw waterontharder problemen heeft met het handhaven van een consistente waterstroom, kan dit te wijten zijn aan een verstopte pekeltank of een regeneratieprobleem. Onderhoud kan dit probleem oplossen en een optimale waterstroom garanderen.
 3. Aanwezigheid van zoutafzettingen : Als u een opeenhoping van zout in de pekeltank of elders in de waterontharder opmerkt, is het belangrijk om deze afzettingen te verwijderen om eventuele storingen te voorkomen.

Kortom, regelmatig onderhoud van uw waterontharder is essentieel om de goede werking ervan te garanderen en alle voordelen ervan te kunnen benutten.

Als u tekenen van een storing opmerkt of lange tijd geen onderhoud hebt uitgevoerd, is het raadzaam contact op te nemen met een professional voor een goede inspectie en onderhoud.

Onderhoudsfrequentie en -methoden

Aanbevolen frequentie voor onderhoud van de waterontharder

Regelmatig onderhoud van uw waterontharder is cruciaal voor een optimale werking en een langere levensduur. Hoe vaak u uw waterontharder een onderhoudsbeurt moet geven, hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van uw water en het specifieke model van de ontharder.

Over het algemeen wordt aanbevolen om elke 3 tot 6 maanden het basisonderhoud aan uw waterontharder uit te voeren. Dit omvat taken zoals het schoonmaken van de zouttank, het controleren van het zoutniveau en het spoelen van de pekeltank.

In sommige gevallen moet u mogelijk vaker onderhoud uitvoeren , bijvoorbeeld als u prestatieproblemen opmerkt, zoals hard water of een verminderde waterstroom. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw waterontharder voor specifieke aanbevelingen over de onderhoudsfrequentie.

Basisonderhoudsmethoden voor waterontharders

 1. Maak het zoutreservoir regelmatig schoon : In het zoutreservoir kunnen zich na verloop van tijd onzuiverheden en afzettingen ophopen, die de werking van de waterontharder kunnen beïnvloeden. Door hem regelmatig schoon te maken voorkom je verstoppingen en zorg je voor optimale prestaties.
 2. Zoutniveau controleren en aanpassen: Het zoutniveau in het zoutreservoir moet regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het voldoende is. Als het niveau laag is, voeg dan geschikt regeneratiezout toe om de effectiviteit van de waterontharder te behouden.
 3. De pekeltank spoelen : De pekeltank moet regelmatig worden gespoeld om opgehoopt bezinksel en residu te verwijderen. Dit voorkomt eventuele opstoppingen en zorgt voor een optimale werking van de waterontharder.
 4. Controleer lampen en alarmen: Als uw waterontharder lampen of alarmen heeft, controleer dan of deze goed werken. Als u storingen opmerkt, neem dan contact op met een professional voor de noodzakelijke reparaties.

Door deze basisonderhoudsmethoden te volgen, kunt u uw waterontharder in goede staat houden en mogelijke problemen voorkomen.

Het is echter belangrijk op te merken dat sommige complexere onderhoudswerkzaamheden, zoals het smeren van kleppen of het vervangen van hars, moeten worden uitgevoerd door een gekwalificeerde professional.

Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw waterontharder of neem contact op met de fabrikant voor specifiek advies over het onderhoud van uw specifieke model.

De pekeltank van de waterontharder reinigen

Waarom is het reinigen van de pekeltank essentieel?

De pekeltank is een cruciaal onderdeel van een waterontharder en is verantwoordelijk voor het regenereren van de verzachtende media (zoals zout) om calcium- en magnesiumionen uit het water te verwijderen.

Na verloop van tijd kunnen zich echter sediment, zoutresten en andere onzuiverheden in de pekeltank ophopen , wat de prestaties van de waterontharder kan beïnvloeden.

Daarom is het essentieel om de pekeltank regelmatig schoon te maken.

Het reinigen van de pekeltank heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor een optimale werking van de waterontharder door obstakels te elimineren die de leidingen kunnen verstoppen of interne componenten kunnen beschadigen .

Bovendien verlengt een schone pekeltank de levensduur van de waterontharder door voortijdige slijtage van onderdelen te verminderen.

Stappen om de pekeltank effectief te reinigen:

Het schoonmaken van de pekeltank kan intimiderend lijken, maar met de juiste stappen is het een eenvoudige taak om uit te voeren.

Hier is een stapsgewijze handleiding om u te helpen:

 1. Schakel de waterontharder uit : Voordat u begint met schoonmaken, moet u de waterontharder uitschakelen om het risico op lekkage of elektrische schokken te voorkomen.
 2. Pekeltank leegmaken : Gebruik een tuinslang om de pekeltank te legen. Zorg ervoor dat u hem volledig leegmaakt om eventueel opgehoopt vuil en vuil te verwijderen.
 3. Pekelresten verwijderen : Schraap voorzichtig de wanden van de pekeltank om eventuele opgedroogde pekelresten of afzettingen te verwijderen. Gebruik een zachte borstel voor moeilijk bereikbare plekken.
 4. Spoel de tank schoon : Gebruik opnieuw de tuinslang om de pekeltank grondig te spoelen. Zorg ervoor dat u alle resterende pekel verwijdert en laat de tank volledig drogen.
 5. Vul de tank : Zodra de pekeltank droog is, vult u deze met schoon water. Voeg vervolgens zout van goede kwaliteit toe, zoals aanbevolen door de fabrikant van de waterontharder.
 6. Activeer de waterontharder opnieuw : Schakel de waterontharder in en controleer of het apparaat goed werkt. Zorg ervoor dat het goed regenereert en dat het ontharde water normaal door uw systeem wordt verdeeld.

Door de pekeltank van uw waterontharder regelmatig schoon te maken, verlengt u de levensduur ervan en zorgt u voor een constante toevoer van hoogwaardig onthard water.

Filters in waterontharder vervangen

Redenen waarom het nodig is om filters te vervangen

Het is belangrijk om de filters van uw waterontharder regelmatig te vervangen om de waterkwaliteit te behouden en de levensduur van het apparaat te verlengen.

Hier zijn enkele redenen waarom het vervangen van filters zo belangrijk is:

 1. Verwijdering van onzuiverheden: Wateronthardingsfilters zijn ontworpen om onzuiverheden in water op te vangen, zoals sediment, deeltjes en verontreinigingen. Na verloop van tijd hopen deze onzuiverheden zich op in de filters, waardoor de effectiviteit ervan afneemt. Het regelmatig vervangen van filters zorgt ervoor dat uw waterontharder effectief werkt om deze onzuiverheden te verwijderen.
 2. Verstoppingspreventie: Verstopte filters kunnen een verminderde waterstroom en verminderde druk veroorzaken. Dit kan niet alleen de prestaties van uw waterontharder beïnvloeden, maar ook problemen veroorzaken met apparaten en leidingen. Door filters op tijd te vervangen, vermijdt u deze mogelijke complicaties.
 3. Verbeterde waterkwaliteit: Waterontharders helpen de waterhardheid te verminderen door calcium en magnesium te verwijderen. Als de filters echter verstopt of vervuild zijn, kunnen ze deze taak mogelijk niet effectief uitvoeren. Door de filters regelmatig te vervangen, zorgt u ervoor dat u onthard water van hoge kwaliteit heeft.

Hoe u eenvoudig filters in een waterontharder kunt vervangen

Het vervangen van de filters in uw waterontharder is over het algemeen een eenvoudig proces en kunt u doen door deze stappen te volgen:

 1. Schakel de waterontharder uit: Voordat u begint, moet u de waterontharder uitschakelen om ongelukken of waterlekken te voorkomen.
 2. Zoek de filters: Filters bevinden zich meestal in de buurt van de waterinlaat van de ontharder. Lokaliseer ze en noteer hun locatie.
 3. Verwijder gebruikte filters: Verwijder met behulp van het juiste gereedschap de gebruikte filters uit hun behuizing. Zorg ervoor dat u ze grondig schoonmaakt voordat u ze weggooit.
 4. Installeer de nieuwe filters: Plaats de nieuwe filters in hun behuizing volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat u ze veilig op hun plaats zet.
 5. Schakel de waterontharder weer in: Zodra de nieuwe filters zijn geïnstalleerd, schakelt u de waterontharder weer in en controleert u of deze goed werkt. Zorg ervoor dat u de aansluitingen controleert om er zeker van te zijn dat er geen waterlekken zijn.
 6. Plan een herinnering: Plan een herinnering in uw agenda of gebruik een volgsysteem om ervoor te zorgen dat u de volgende filtervervanging niet vergeet. Hierdoor blijft uw waterontharder in perfecte staat.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u eenvoudig de filters in uw waterontharder vervangen en de kwaliteit van uw ontharde water garanderen.

Conclusie

Regelmatig onderhoud van de waterontharder is essentieel om de goede werking ervan te garanderen en de levensduur ervan te verlengen. Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u problemen en kostbare storingen voorkomen, terwijl u profiteert van de vele voordelen van onthard water van hoge kwaliteit.

Het belang van regelmatig onderhoud van de waterontharder

De waterontharder is een waardevolle investering voor uw huis. Het verwijdert mineralen zoals calcium en magnesium uit uw water, waardoor kalkaanslag in leidingen, kranen en apparaten wordt verminderd. Om optimale prestaties te behouden is regelmatig onderhoud echter noodzakelijk.

 1. Reinig de harsen : Harsen van waterontharders kunnen na verloop van tijd verstopt raken, waardoor hun effectiviteit afneemt. Het wordt aanbevolen om ze regelmatig schoon te maken met een specifiek onderhoudsproduct.
 2. Controleer het zoutniveau : Zout is nodig om de waterontharder te laten functioneren. Zorg ervoor dat u regelmatig het zoutniveau controleert en indien nodig bijvult.
 3. Controleer de waterstroom : Zorg ervoor dat er voldoende waterstroom door de ontharder is. Onvoldoende doorstroming kan de effectiviteit ervan beïnvloeden.

Aanvullende tips voor het verlengen van de levensduur van de waterontharder

Naast het reguliere onderhoud volgen hier nog enkele aanvullende tips om de levensduur van uw waterontharder te verlengen:

 1. Installeer een stroomopwaarts filter : Een filter stroomopwaarts van de waterontharder kan helpen onzuiverheden en vuildeeltjes te verwijderen, waardoor de belasting van het systeem wordt verminderd.
 2. Voer jaarlijks onderhoud uit : Laat uw waterontharder minstens één keer per jaar controleren en onderhouden door een professional. Dit zal helpen potentiële problemen op te sporen en op te lossen voordat ze ernstig worden.
 3. Volg de instructies van de fabrikant : Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw waterontharder voor de specifieke aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot onderhoud en gebruik.

Kortom: het onderhoud van uw waterontharder is essentieel om de goede werking ervan te garanderen en de levensduur ervan te verlengen.


Faqs

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen