12 tips voor het renoveren van uw badkamer

Het renoveren van uw badkamer kan een geweldig creatief en praktisch avontuur zijn. Maar waar te beginnen?

In dit artikel delen we 12 tips met je om je badkamer te renoveren en er een ruimte van te maken die zowel functioneel als esthetisch is. Zodat uw werk zo soepel mogelijk verloopt en het resultaat aan uw verwachtingen voldoet.

Gepubliceerd op 23 nov 2023

Leestijd: 12 minuten

Waarom uw badkamer renoveren?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw badkamer zou willen renoveren. Allereerst kan een gerenoveerde badkamer een meerwaarde zijn voor uw woning. Als u overweegt uw woning in de toekomst te verkopen, kan een mooie badkamer een geweldig verkoopargument zijn.

Bovendien kan het renoveren van uw badkamer uw dagelijks comfort verbeteren. Door een oude douche of badkuip te vervangen door een nieuwe, geniet je van meer comfort tijdens je badkamerrituelen.

Ten slotte kunt u met een gerenoveerde badkamer uw persoonlijke stijl tot uitdrukking brengen. Kies kleuren en materialen die u mooi vindt en creëer een ruimte die bij uw smaak en persoonlijkheid past.

Nu u het belang van badkamerrenovatie begrijpt, gaan we verder met praktische tips om van uw badkamer een oase van rust te maken.

Planning en budgettering

Maak een plan voor uw badkamerrenovatie

Bij het plannen van uw badkamerrenovatie is het belangrijk om te beginnen met een gedetailleerd plan. Denk na over wat u wel en niet leuk vindt aan uw huidige badkamer en noteer eventuele wijzigingen die u wilt aanbrengen.

Denk na over de indeling van de ruimte, de kleuren en materialen die je wilt gebruiken. Dit zal u helpen een duidelijk beeld te krijgen van wat u wilt voordat u aan het werk gaat.

Bepaal uw renovatiebudget

Voordat u met uw badkamerrenovatie begint, is het essentieel om uw budget te bepalen. Zo kunt u uw uitgaven plannen en ervoor zorgen dat u uw budget niet overschrijdt.

Houd rekening met alle kosten, inclusief materialen, sanitaire voorzieningen, arbeid en eventuele extra kosten. Vergeet niet een veiligheidsmarge aan te houden om met onvoorziene omstandigheden om te kunnen gaan.

Nadat u uw plan heeft gemaakt en uw budget heeft vastgesteld, kunt u beginnen met het implementeren van uw ideeën voor het renoveren van uw badkamer.

Neem de tijd om de huidige stijlen en trends te onderzoeken, inspiratie op te doen en indien nodig professionals te raadplegen.

Vergeet niet dat badkamerrenovatie een geweldig creatief avontuur kan zijn, dus veel plezier en profiteer van de ervaring om een ruimte te creëren die zowel functioneel als esthetisch is.

Inspiratie en ontwerp

Vind inspiratie voor uw nieuwe badkamer

Bij het renoveren van uw badkamer is het belangrijk om inspiratie op te doen om een ruimte te creëren die bij uw smaak en stijl past.

Hier zijn enkele tips om u te helpen inspiratie te vinden:

 1. Blader door tijdschriften en websites die gespecialiseerd zijn in interieurontwerp . U vindt veel foto's van gerenoveerde badkamers die u op ideeën kunnen brengen.
 2. Bezoek badkamershowrooms . Het is een geweldige manier om verschillende ontwerp-, materiaal- en kleuropties persoonlijk te zien.
 3. Controleer sociale netwerken, zoals Pinterest en Instagram , waar u vernieuwde badkamerideeën kunt vinden die door andere mensen worden gedeeld.

Een badkamerontwerp en -stijl kiezen

Bij het kiezen van een ontwerp en stijl voor uw gerenoveerde badkamer is het belangrijk om met bepaalde factoren rekening te houden.

Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het maken van uw keuze:

 1. Denk na over uw behoeften en uw levensstijl . Als u bijvoorbeeld een groot gezin heeft, kan het zijn dat u moet kiezen voor een praktisch en functioneel ontwerp.
 2. Denk na over de ruimte die je hebt . Kies een ontwerp dat het gebruik van de beschikbare ruimte maximaliseert.
 3. Denk aan uw budget . Sommige ontwerpen kunnen duurder zijn dan andere, dus zorg ervoor dat u binnen uw mogelijkheden kiest.

Door deze tips te volgen, kunt u inspiratie opdoen en een badkamerontwerp kiezen dat bij uw behoeften en stijl past. Veel plezier tijdens uw verbouwing en geniet van uw nieuwe badkamer!

Loodgieterswerk en elektriciteit

Revisie van uw badkamerleidingen

Bij het renoveren van uw badkamer is het belangrijk om het sanitair niet te verwaarlozen.

Hier zijn enkele tips om u te helpen uw badkamerleidingen te renoveren:

 1. Controleer de leidingen: Onderzoek bestaande leidingen op mogelijke lekkages of beschadigingen. Vervang defecte leidingen om problemen in de toekomst te voorkomen.
 2. Verbeter het afvoersysteem : Zorg ervoor dat de afvoerleidingen goed werken. Als u problemen heeft met de afvoer, overweeg dan om een professionele loodgieter in te schakelen om deze op te lossen.
 3. Installeer efficiënte apparatuur : Kies voor energiezuinige kranen en douchekoppen om uw waterverbruik te verminderen. Dit zal u ook helpen besparen op uw waterrekening.

Houd rekening met elektrische behoeften en verlichting

Bij het renoveren van uw badkamer is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke elektrische behoeften van die ruimte.

Hier zijn enkele tips om u te helpen:

 1. Beoordeel uw verlichtingsbehoeften : Bepaal hoeveel licht u in uw badkamer wilt. Kies geschikte verlichtingsarmaturen om elk deel van de badkamer effectief te verlichten.
 2. Overweeg om extra stopcontacten te installeren : hiermee kunt u gemakkelijk uw elektrische apparaten, zoals haardrogers, elektrische scheerapparaten, enz. aansluiten.
 3. Zorg ervoor dat u voldoet aan de elektrische veiligheidsnormen : Als u van plan bent nieuwe elektrische systemen te installeren, huur dan een professionele elektricien in om ervoor te zorgen dat alles aan de veiligheidsnormen voldoet.

Als u deze tips voor loodgieterswerk en elektriciteit in uw badkamer opvolgt, weet u zeker dat alles goed en veilig werkt.

Aarzel niet om een beroep te doen op professionals als u twijfelt of extra hulp nodig heeft.

Coatings en materialen

De juiste vloer- en wandbekleding kiezen

Bij het renoveren van uw badkamer is het essentieel om de juiste vloer- en wandbekleding te kiezen om de gewenste sfeer te creëren.

Hier zijn enkele tips om u te helpen:

 1. Houd rekening met de luchtvochtigheid : Omdat de badkamer vaak een vochtige ruimte is, kiest u voor waterbestendige bekledingen zoals tegels, vinyl of marmer.
 2. Denk aan de veiligheid : kies bekledingen met een antislipoppervlak om ongelukken te voorkomen. Getextureerde tegels of rubberen vloeren zijn geweldige opties.
 3. Denk aan onderhoud : kies voor bekledingen die makkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen vlekken. Geglazuurd keramiek, laminaat of kwarts zijn praktische keuzes.

Materialen selecteren voor badkamermeubels

Houd bij het kiezen van materialen voor badkamermeubilair rekening met zowel esthetiek als duurzaamheid.

Hier zijn enkele tips om u te begeleiden:

 1. Kies voor vochtbestendige materialen : Kies in een ruimte met veel vocht voor materialen als behandeld hout, PVC of roestvrij metaal die niet door water worden beschadigd.
 2. Geef prioriteit aan onderhoudsgemak : kies materialen die gemakkelijk te reinigen en te onderhouden zijn. Laminaat, gehard glas en kwarts zijn praktische opties.
 3. Zoek naar duurzaamheid : Investeer in duurzame materialen die bestand zijn tegen dagelijkse slijtage. Massief houten meubelen, marmer of graniet zijn stijlvolle en duurzame keuzes.

Door deze tips te volgen, kunt u de perfecte bekledingen en materialen voor uw badkamer kiezen, waardoor u een ruimte creëert die zowel functioneel als esthetisch is.

Houd bij het maken van uw keuze rekening met uw persoonlijke voorkeuren en budget. Nu bent u klaar om uw droombadkamer tot leven te brengen!

Installatie van sanitaire voorzieningen

Installeer een nieuw bad of douche

Bij het renoveren van uw badkamer kan een van de eerste stappen het plaatsen van een nieuw bad of een nieuwe douche zijn. U kunt kiezen voor een klassiek ligbad, een hoekbad of zelfs een inloopdouche.

Zorg ervoor dat u de nodige stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat uw nieuwe installatie perfect in uw ruimte past. Vergeet niet om waterbestendige en gemakkelijk schoon te maken materialen te kiezen voor optimale duurzaamheid.

Installeer een nieuwe toiletpot

Een andere tip voor het renoveren van uw badkamer is het plaatsen van een nieuwe toiletpot. Kies een model dat niet alleen bij uw stijl past, maar ook bij uw behoefte aan comfort en spoelefficiëntie.

Zorg ervoor dat u de installatie-instructies van de fabrikant volgt of huur een professional in als u zich er niet prettig bij voelt om dit zelf te doen.

Opslag en organisatie

Maximaliseer de opbergruimte in uw badkamer

 1. Gebruik zwevende planken : zwevende wandplanken kunnen extra opbergruimte toevoegen zonder de badkamer rommelig te maken.
 2. Kies voor hangkasten : hangkasten zijn ideaal om vloerruimte vrij te maken en een praktische opbergoplossing te bieden voor uw schoonheidsproducten en handdoeken.
 3. Installeer een plank boven het toilet : Deze eenvoudige tip helpt de verticale ruimte te maximaliseren en houdt uw toiletartikelen binnen handbereik.

Organiseer badkameraccessoires

 1. Gebruik opbergdozen : Met doorzichtige opbergdozen kunt u kleine accessoires zoals sieraden, haarelastiekjes en schoonheidsproducten groeperen.
 2. Gebruik hangende manden : Hangende manden zijn perfect voor het opbergen van schone handdoeken, haarborstels en andere badkamerbenodigdheden.
 3. Gebruik zuighaken : Zuighaken kunnen aan uw douchetegels of andere gladde oppervlakken worden bevestigd om sponzen, washandjes en schoonmaakborstels op te hangen.
 4. Gebruik meerdere handdoekenrekken : Met een handdoekenrek met meerdere niveaus kun je meerdere handdoeken tegelijkertijd ophangen.
 5. Gebruik aan de muur gemonteerde zeep- en shampoodispensers : Met aan de muur gemonteerde dispensers voorkomt u dat de gootsteenrand vol staat met meerdere flessen zeep en shampoo.
 6. Gebruik een aan de muur gemonteerde tandenborstelhouder : Bevestig een aan de muur gemonteerde tandenborstelhouder om uw tandenborstels en tandpasta's georganiseerd te houden.
 7. Gebruik lade-organizers : Lade-organizers helpen u uw badkamerladen georganiseerd te houden en kleine accessoires en schoonheidsproducten van elkaar te scheiden.
 8. Sorteer en gooi verlopen producten weg : Sorteer regelmatig uw badkamerproducten en gooi de producten weg die verlopen zijn of die u niet meer gebruikt.
 9. Hanteer een regelmatige schoonmaakroutine : een schone en opgeruimde badkamer is prettiger in gebruik. Maak er een gewoonte van om uw badkamer regelmatig schoon te maken om de orde en netheid te behouden.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u de opbergruimte in uw badkamer maximaliseren en al uw accessoires efficiënt organiseren. Een opgeruimde en georganiseerde badkamer maakt het ontspannen en klaarmaken van de dag gemakkelijk en plezierig.

afbeeldingscategorie syphax spiegel

Afwerking en decoratie

Het schilderen of opnieuw schilderen van uw badkamermuren

Een van de beste manieren om uw badkamer te renoveren is door de kleur van de muren te veranderen. Een nieuwe verflaag kan de sfeer in de kamer onmiddellijk veranderen.

Kies voor lichte, rustgevende kleuren om een ontspannen sfeer te creëren. Als je een vleugje verfijning wilt toevoegen, overweeg dan om gedurfde kleuren te gebruiken om een centraal punt te creëren.

Als je de voorkeur geeft aan een modernere uitstraling, overweeg dan om tegels te gebruiken om de muren te bedekken.

Keramische tegels zijn gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen vocht, waardoor ze perfect zijn voor in de badkamer. U kunt tegels in verschillende kleuren en patronen kiezen om karakter en persoonlijkheid aan uw badkamer toe te voegen.

Voeg decoratieve elementen toe voor een finishing touch

Zodra u klaar bent met het renoveren van de essentiële aspecten van uw badkamer, is het tijd om decoratieve elementen toe te voegen om de finishing touch te geven.

Hier zijn enkele ideeën:

 1. Spiegels en verlichting: Kies een spiegel die past bij de stijl van uw badkamer. Goed verlichte spiegels kunnen de ruimte vergroten en de kamer opfleuren. Je kunt ook wandkandelaars toevoegen voor extra verlichting.
 2. Bijpassende accessoires: Koop sets met bijpassende accessoires, zoals zeepbakjes, zeepdispensers en tandenborstelhouders. Dit geeft een meer samenhangende en esthetische uitstraling aan uw badkamer.
 3. Planten: Voeg kamerplanten toe om een vleugje groen en frisheid in uw badkamer te brengen. Kies planten die goed tegen vocht kunnen en weinig onderhoud vergen, zoals bamboe of vetplanten.
 4. Decoratieve opbergruimte: Gebruik rieten manden of decoratieve dozen om je handdoeken, cosmetica en andere accessoires in op te bergen. Dit voegt zowel stijl als organisatie toe aan uw badkamer.
 5. Textiel: Kies bijpassende douchegordijnen, badmatten en handdoeken om kleur en comfort aan uw badkamer toe te voegen.

Door deze decoratieve elementen toe te voegen, kunt u uw badkamer een nieuwe look geven en een uitnodigende en aangename ruimte creëren. Wees creatief en laat uw persoonlijkheid schitteren door uw keuze aan afwerkingen en decoraties!

Conclusie

Het renoveren van uw badkamer is een spannende onderneming waarmee u een ruimte kunt creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Met deze tips en adviezen tovert u uw badkamer om tot een oase van rust en ontspanning. Vergeet niet om uw project zorgvuldig te plannen, op zoek te gaan naar ideeën voor inspiratie en creatief te zijn bij het kiezen van kleuren, materialen en decoratieve elementen.

Of u nu kiest voor een volledige renovatie of een eenvoudige update, het is belangrijk om rekening te houden met uw wensen, budget en persoonlijke voorkeuren. Grijp deze kans om uw stijl en persoonlijkheid tot uitdrukking te brengen!

Laatste tips en aanbevelingen voor uw badkamerrenovatie

1. Plan uw project in detail en bepaal de noodzakelijke taken, het budget en de tijdlijn

2. Doe wat onderzoek om ontwerpinspiratie en ideeën te vinden die bij jouw smaak en stijl passen

3. Huur indien nodig gekwalificeerde professionals in voor de technische aspecten van de renovatie, zoals loodgieterswerk en elektriciteit.

4. Kies hoogwaardige, duurzame en gemakkelijk te onderhouden materialen voor vloeren, wanden en accessoires.

5. Denk aan praktische zaken , zoals opbergruimte, verlichting en ventilatie, om uw badkamer functioneel te maken.

6. Vergeet niet rekening te houden met veiligheidsnormen , zoals waterdichte stopcontacten en antislipvloeren.

7. Wees je bewust van de milieu-impact van je keuzes , kies voor milieuvriendelijke producten en verminder het waterverbruik.

8. Vergeet kleine details niet , zoals deurklinken, kranen en accessoires. die een vleugje elegantie in uw badkamer kan brengen.

Veelgestelde vragen over badkamerrenovatie

 • Hoeveel kost een badkamerrenovatie?

De kosten van een badkamerrenovatie kunnen sterk variëren, afhankelijk van de omvang van het project, de gebruikte materialen en de geografische locatie. Om een nauwkeurige schatting te krijgen, kunt u het beste bij meerdere aannemers offertes opvragen

 • Moet ik een professional inhuren om mijn badkamer te renoveren?

Het hangt af van je doe-het-zelfvaardigheden en de complexiteit van de renovatie. Als u niet zeker weet of u de werkzaamheden zelf kunt uitvoeren, kunt u het beste professionals inhuren om een kwalitatief resultaat te garanderen.

 • Hoe lang duurt het renoveren van een badkamer?

De duur van een badkamerrenovatie is afhankelijk van de omvang van het project en de benodigde werkzaamheden. Het is raadzaam om extra tijd te voorzien voor onvoorziene omstandigheden en mogelijke vertragingen.

 • Wat zijn de meest duurzame materialen voor een badkamer?

Keramische tegels, kwarts, graniet en roestvrij staal worden beschouwd als duurzame en vochtbestendige materialen voor een badkamer.

 • Hoe kan ik mijn kleine badkamerruimte maximaliseren?

Om de ruimte in een kleine badkamer te maximaliseren, kun je kiezen voor slimme opbergers, vergrotende spiegels en lichte kleuren om een illusie van ruimte te creëren.

Faqs

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen